МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО
БЛАГОЕВГРАД

Образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

За трета поредна година се реализира участие на учениците от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград в Образователната програма „СЪДЕБНА ВЛАСТ – ИНФОРМИРАН ИЗБОР И ГРАЖДАНСКО ДОВЕРИЕ. ОТВОРЕНИ СЪДИЛИЩА И ПРОКУРАТУРИ“. Ученици, магистрати и педагози останаха за дълго свързани, благодарение на съвместната си работа. През трите години в процеса на Образователната програма магистратите обучаваха учениците по различни теми от за съдебната система и правораздаването. Особено интересни бяха темите за „Структурата на съдебната власт“, „Детското правосъдие“, „Домашното насилие“, „Киберпрестъпленията“ и различните правни казуси, които всички заедно дискутираха. Знанията, които учениците придобиха от проведения лекционен курс ще им бъдат от полза, за да могат да защитават правата си, да спазват законите на българското законодателство и да бъдат достойни граждани на страната ни.

През учебната 2018/2019 година в лекционния курс на програмата участваха ученици от 8 и 9 клас. През декември 2018 г. екип от ученици изработи плакат за международния ден за борбата с корупцията, който ежегодно се отбелязва на 9 декември. Полученият резултат вдъхнови участниците в програмата. На работна среща с представителя от Окръжен съд – Благоевград – госпожа Снежана Бегъмова, всички се обединиха около идеята образователната програма да финализира чрез изложба на плакати, изработени от ученици по темите, залегнали в лекционния курс на програмата.

Изложбата на плакатите беше открита на 15.04.2019 година от Председателя на Окръжен съд – Благоевград – съдия Катя Бельова, в чест на Празника на юриста и Деня на Българската конституция, както и по повод петата годишнина от стартирането на Образователната програма. Прокурор Йвайло Филипов поздрави творческия екип на учениците от името на Окръжна прокуратура – Благоевград. За положените усилия учениците бяха наградени от съдия Катя Бельова с грамоти и предметни награди. Приветствия и поздравления към творческия екип ученици, изготвили плакатите отправиха заместник-директорът на Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ – г-жа Ирена Стамболиева и ст. експерт по ОНГОР в РУО – Благоевград – г-жа Екатерина Текерска.

На изложбата присъстваха магистрати, съдебни служители, ученици, родители на учениците от творческия екип, които бяха горди със постиженията на децата си.

Ръководство

Началник:
Ивайло Златанов
Началник отдел АПФСИО: Красимира Тодорова
Началник отдел ОМДК:
Методи Попов

Местоположение

ул. "Тракия" № 2
гр. Благоевград
п.к 2700
България
Google Карта


За контакти

mail@rio-blg.com
073/885273
073/885268
Контакти служители
Работно Време:
от 9.00 до 17.30 часа.

Връзки

Back to top