МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО
БЛАГОЕВГРАД

„Подвигът на опълченците от Пиринския край и Дупница”

На 12.04.2018 г. в залата на Регионалния исторически музей се проведе музеен урок на тема „Подвигът на опълченците от Пиринския край и Дупница”. В урока взеха участие ученици от X и XII б клас на ЕГ „Акад. Л. Стоянов”, Благоевград, съвместно с РИМ – Благоевград. Под ръководството на преподавателя по история и цивилизация г-жа Любка Гълъбова те представиха увлекателно и интересно издирената от тях информация. Хронологически проследена и онагледена с презентация бе вълнуващата история на Самарското знаме и бойния път на храбрите опълченци. Особено интригуващ бе разказът на Мария Ботушанова за Тодор Бамбов от Якоруда. Изложението прикова вниманието на присъстващите с изнесените, малко познати до този момент факти, и с презентацията, представена паралелно с разказа, която показва къщата на опълченеца преди и след реставрацията, разположението на стаите, тяхното обзавеждане в типично възрожденски стил, използваните битови предмети. Взаимоотношенията между членовете на семейството са предадени на ученичката от потомците им Минко Бамбов и Славка Бучкова. Със заслужен местен патриотизъм бе подчертано, че имената на тримата якорудски опълченци: Тодор Бамбов, Захари Параханджийски и Стефан Лазаров, са записани на паметника на връх Шипка.
Сабел Башева запозна гостите с малко познати факти от живота на Тодор Македонски от Якоруда.
Мариела Латинова представи важна и почти непозната информация за опълченците от село Баня – Иван и Георги Гръчеви. Информацията е предоставена от пиринския будител от село Баня – господин Атанас Ячков. Представена бе и информация за живота на Т. Пармаков, Хр.Иванов, Филип Чечев, Кръстю Пармаков и Васил Пармаков /Горно Драглище/ от учениците Елина Хаджипопова и Николета Иванова; за Георги Банков, Никола Джаров и Ангел Герчев /Горна Джумая/ от ученичката Василена Султова; за Атанас Дуков /Неврокоп/ от ученичката Борислава Ангелова.
С голямо усърдие ученичките от Дупница – Светослава Василева, Александрина Андонова и Ивет Вретенарска, представиха издирената от тях информация и снимков материал за дупнишките опълченци Янаки Йонов, Георги Чомаков, Димитър Радев, Христо Алексов, Захари Грозданов, Никола Корчев.
Краезнанието е неразделна част от обучението по история и цивилизация в ЕГ „Акад. Л. Стоянов”, Благоевград. За провокирания интерес у учениците от учителя по история и цивилизация говори фактът, че при всяко тяхно мероприятие те се представят с типичните народни носии. Удовлетворението е голямо, а резултатите – значителни.
Уредникът в РИМ-Благоевград – Елена Александрова, допълни представените факти с оригинални лични вещи и фотографии на опълченци от Пиринския край.
Гости на мероприятието бяха експертът по ОНГОР в РУО-Благоевград – г-жа Екатерина Текерска, директорът на ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ – Благоевград – г-жа Тинка Попова, учители, родители, ученици и граждани.

Ръководство

Началник:
Ивайло Златанов
Началник отдел АПФСИО: Красимира Тодорова
Началник отдел ОМДК:
Методи Попов

Местоположение

ул. "Тракия" № 2
гр. Благоевград
п.к 2700
България
Google Карта


За контакти

mail@rio-blg.com
073/885273
073/885268
Контакти служители
Работно Време:
от 9.00 до 17.30 часа.

Връзки

Back to top