МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО
БЛАГОЕВГРАД

РУО – Благоевград със съдействието на Неврокопска света митрополия организира среща с учители, преподаващи предмет Религия-Християнство-Православие

По инициатива на Регионалното управление на образованието – Благоевград, и със съдействието на Неврокопска света митрополия на 26 ноември 2019 г. от 16.00 часа във владишкия дом в Благоевград се състоя среща с учители, преподаващи предмет Религия-Християнство-Православие в училища на територията на област Благоевград. Срещата  откриха г-н Ивайло Златанов, началник на РУО – Благоевград, и архимандрит Епифаний, протосингел на Неврокопска света митрополия. Присъствие и участие взеха представители на общинските администрации от Петрич и Сандански. Господин Златанов и архимандрит Епифаний приветстваха присъстващите 27 учители от училища в общините Благоевград, Симитли, Струмяни, Сандански, Петрич, Разлог, Банско, Хаджидимово и Гоце Делчев, като ги поздравиха за дейността им по отношение на обучението на учениците с цел овладяване на основни знания за православната религия и формиране на християнски ценности в света, в който съвременният ученик живее и се реализира.

С кратка презентация се представи нормативната уредба, която дава възможност да се осъществява обучението по предмет Религия, данни за обучението на 3838 ученици в 141 групи в допълнителна подготовка и 39 групи  извънкласни дейности в начален, прогимназиален и гимназиален етап на образователни институции от областта. Показан беше добрият пример на взаимодействие между институциите в няколко населени места от областта.

Учители по религия и представители на общински администрации демонстрираха  пред присъстващите добри практики, прилагани в обучението по религия през последните четири години. Споделено бе, че след плахото начало, подкрепено от общини и Регионално управление на образованието, в момента обучението по Религия-Християнство-Православие се усеща сигурно и убедено в силата да подкрепя младите хора при формирането им като пълноценни личности в съвременното общество.

В заключение се изрази категоричното убеждение, че срещата поставя началото на една нова добра практика, чрез която всички учители да имат възможност да споделят своя опит и да черпят от опита на колегите си. Присъстващите изразиха готовност и за бъдещо сътрудничество.

Ръководство

Началник:
Ивайло Златанов
Началник отдел АПФСИО: Красимира Тодорова
Началник отдел ОМДК:
Методи Попов

Местоположение

ул. "Тракия" № 2
гр. Благоевград
п.к 2700
България
Google Карта


За контакти

mail@rio-blg.com
073/885273
073/885268
Контакти служители
Работно Време:
от 9.00 до 17.30 часа.

Връзки

Back to top