МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО
БЛАГОЕВГРАД

Театралната постановка „Корени и гранки“ на ученици и преподаватели по български език и литература в НПГ „ Д.Талев“ 

„Човек не бива и не може да живее само за себе си. Имаме свой дом и своя челяд, но имаме и свой народ и колкото сме слаби сами, толкова сме силни всички заедно…“ Из „ Железният светилник“

Ученици от 10,11,12 клас и преподаватели по български език и литература в НПГ  „Д.Талев“  представиха пред  училищната и градската общност  театралната постановка „ Корени и гранки“ по мотиви на Димитър-Талевата творба „ Железният светилник“.  Постановката бе играна за първи път на патронния празник на училището и  за втори – в навечерието на християнския празник на семейството пред гоцеделчевската публика.

Султана, Стоян и техните деца  – Лазар и Катерина – разкриха пред възторжената публика своето разбиране за най-важните неща от живота – семейството, рода, родината, свободата. Учениците актьори с изключителен усет за образите, с динамика и плътност завладяха вниманието на зрителите и получиха заслужени аплодисменти. В постановката взеха участие талантливите възпитаници на НПГ „ Д.Талев“: актьорите –  Добринка Романска, Али Скендеров, Людмила Фончева, Димитър Гемеджиев, Кръстиян Койков,  Иван Вълчев, Цветина Кехайова, Десислава Ярчева,Йоан- Константин Бойчев, Димитър Гълъбов, Веселин Маджиров, Наталия Джингарова, Мира Лефтерова, Константин Наков; музикално оформление – Мария Савова; видео заснемане – Димитър Полимеров, осветление – Димитър Апостолов; водещ на събитието – Иван Вълчев.

Сценарият и режисурата са дело на  преподавателите по български език и литература Елена Търтова, Марияна Малакова, Мария Кирева.

Преминавайки през целия процес на сътворяване на постановката“актьорите“ споделиха, че вече са готови  да се справят с 42 задача от ДЗИ по БЕЛ, ако на матурата им се падне Талев. Защото, за да се превъплътят в образите, всички ученици  детайлно преосмислиха, анализираха, дебатираха, оцениха героите.

Театралната постановка е сполучлив интерактивен метод да се прочете и осмисли  художествен текст и трайно да се запомни. При този метод сякаш се осъществява най- пълно емоционално сливане на читател/ актьор и герой. Популярзирането на постановката пред широка  аудитория заостри интереса на младежите към творбата на Талев и мнозина пожелаха да я прочетат.

Заснетото видео на „ Корени и гранки“  би могло да се използва като учебен филм в часовете по български език и литература.

Учениците и преподавателите в НПГ „ Д.Талев“ имат амбицията да продължат да създават драматургични интерпретации по мотиви  на произведения,  изучавани в училище.

Ръководство

Началник:
Ивайло Златанов
Началник отдел АПФСИО: Красимира Тодорова
Началник отдел ОМДК:
Методи Попов

Местоположение

ул. "Тракия" № 2
гр. Благоевград
п.к 2700
България
Google Карта


За контакти

mail@rio-blg.com
073/885273
073/885268
Контакти служители
Работно Време:
от 9.00 до 17.30 часа.

Връзки

Back to top