МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО
БЛАГОЕВГРАД

Фестивал на природните науки и математиката

С тримерен урок по физика, химия и биология, атрактивни опити, експерименти, състезание, театрална постановка и модно ревю ученици и учители от VII СУ „Кузман Шапкарев“, гр. Благоевград показаха креативност и иновации в първия по рода си Фестивал на природните науки и математиката на 05.12.2018 г.

Събитието предизвика голям интерес сред представители на образователни институции и местната изпълнителна власт, и столовата на училището се изпълни с учители, директори и експерти.

По повод празника бе получен поздравителен адрес от заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева и от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, който пожела на учениците и преподавателите им да покоряват нови върхове.

Атрактивното представяне на природните науки с интегритет на информационните технологии и информатиката привлече вниманието на ученици и гости и ги провокира да мислят и разсъждават, забавлявайки се. Изключително впечатляващ бе тримерният урок на тема „Животът на Земята“, разработен от учителите Валентина Димитрова – по физика, д-р Илияна Янева – по химия, и Румяна Икономова – по биология. По иновативен начин, включително и с триизмерна визуализация на 3-те дисплея със сензорни екрани, използващи образователната платформа “Мозабук”, педагозите представиха зараждането на Слънчевата система и възникването на живота на Земята.

Не по-малко атрактивни бяха и химичните опити, демонстрирани от докторант Иво Бардаров и ас. д-р Магдалена Шекерлийска от Катедрата по химия на Природо-математическия факултет на ЮЗУ. Със затаен дъх присъстващите наблюдаваха „реактивната количка”, „бълбукащите вулкани“, горящите кърпички, изчезващи във въздуха, и бурно аплодираха цялото магическо представление.

Бурни аплодисменти заслужи и модното ревю с артистични костюми, изработени от природни материали, както и представената театрална постановка „Из съдебния процес на силата на триене“.

Наред със забавленията учениците на 7-о СУ показаха и изключително задълбочени знания и подготовка по химия, физика и биология. Разделени на три отбора – „Нютон”, „Менделеев” и „Дарвин”, те участваха в състезателна игра-викторина по природни науки и без проблем се справиха със задачите от областта на физичните явления, веществата и свойствата, структурата и жизнените процеси.

Журито с председател старши експерта по природни науки в Регионалното управление на образованието в Благоевград Анета Стоянова бе изключително затруднено да отличи само три от прекрасните проекти на учениците, изложени на 4-ия етаж в училището. Всичките 20 макета на Слънчевата система, творби в областта на екологията, природата, дори и модел на светеща ДНК впечатлиха със своята оригиналност и дълбок замисъл, затова комисията присъди и няколко поощрителни награди.

На финала на празника директорът на VII СУ д-р Лилия Стоянова поздрави всички участници и награди най-добре представилите се, като благодари на учителите.

Висока оценка за видяното даде и Анета Стоянова – ст. експерт по ПНЕ в РУО-Благоевград, която подчерта, че тримерният урок е бил на много високо научно ниво. „Ако природните науки не се представят по този атрактивен и иновативен начин, са трудни за възприемане .Така че това е пътят, начинът. Мога да каза „браво” на училището”, заяви старши експертът по природни науки и пожела на учениците и учителите от VII СУ да продължават да вървят напред и нагоре.

Екипът от учители по: природни науки ,математика и информатика и ръководството на VII СУ „Кузман Шапкарев“ смятат ,че това начало би могло да се превърне в един мощен взрив ,който да се мултиплицира в редица български училища,за да се подпомогне въвеждането на иновации с цел повишаване на интереса към природните науки.

Ръководство

Началник:
Ивайло Златанов
Началник отдел АПФСИО: Красимира Тодорова
Началник отдел ОМДК:
Методи Попов

Местоположение

ул. "Тракия" № 2
гр. Благоевград
п.к 2700
България
Google Карта


За контакти

mail@rio-blg.com
073/885273
073/885268
Контакти служители
Работно Време:
от 9.00 до 17.30 часа.

Връзки

Back to top