МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО
БЛАГОЕВГРАД

XI Национално състезание по ИТ Благоевград

От 22 до 24.03.2019г бе проведено XI Национално състезание по ИТ с организатори – Седмо СУ „Кузман Шапкарев“, РУО – Благоевград, Община Благоевград и ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград.

С внезапно изсвистяване на парен локомотив, влаков сигнал и спирачки, бе сложен край на спокойствието, на романтиката, на каретите и файтоните, на дилижансите с конска тяга, на манифактурата и ниската производителност на труда, край на мира с Първата индустриална революция в откриването на XI Национално състезание по информационни технологии „Четвъртата индустриална революция“.

Запалваща се клечка кибрит, а от нея и свещ, после бавно  изместени от електрическа крушка разкъсаха тъмнината на невежеството, за да достигнат до великите открития на Алесандро Волта, Андре-Мари Ампер, Майкъл Фарадей, Георг Ом, Томас Едисън, Никола Тесла и Александър Бел.

Преминавайки през четирите фази на индустриалната революция, вълнуващият спектакъл достигна кулминацията до изкуствения интелект, който бележи фазата на Четвъртата индустриална революция – ЕПОХА, КОЯТО НОСИ ТОЛКОВА ГОЛЯМО ОБЕЩАНИЕ ЗА ПРОСПЕРИТЕТ ИЛИ ЗА ПОТЕНЦИАЛНА ОПАСТНОСТ.

Различният подход, всяка година откриването да съдържа образователни клипове, свързани с темата на годината на състезанието, остана запазена марка именно за форума в Благоевград, който всяка година събира отбори от цялата страна с мотивирани за развитие ученици в областта на цифровото образование и дигиталните компетентности.

Значимостта на състезанието се доказва за пореден път от големия брой участници  – 120, които премериха сили в осем категории от 17 населени места.

Журито бяха  преподаватели от 5 университета – ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград, УниБИТ София, СУ София, НБУ София и ТУ София.

С изключително вълнуващо обръщение към организаторите на състезанието – Седмо СУ „Кузман Шапкарев“, РУО – Благоевград, Община Благоевград и ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, Еврокомисар Мария Габриел пое патронажа на престижното състезание и развълнува от Брюксел всички присъстващи, като изказа надежди в лицето на участниците един ден да види бъдещите европейски технологични лидери – иноватори, изобретатели, учени, с които всички ще се гордеем.

Приветствие от Комисар Мария Габриел към организаторите и участниците в 11 Национално състезание по Информационни технологии

Официалното откриване на състезанието може да се види тук!

Ръководство

Началник:
Ивайло Златанов
Началник отдел АПФСИО: Красимира Тодорова
Началник отдел ОМДК:
Методи Попов

Местоположение

ул. "Тракия" № 2
гр. Благоевград
п.к 2700
България
Google Карта


За контакти

mail@rio-blg.com
073/885273
073/885268
Контакти служители
Работно Време:
от 9.00 до 17.30 часа.

Връзки

Back to top